Tippek a nátha leküzdésére

A közönséges náthát vírusok okozzák, sajátos, erre kifejlesztett gyógyszer nincs, az antibiotikumok hatástalanok. Enyhe megfázás esetén a tünetek enyhítésére házi praktikákat, valamint vény nélkül kapható készítményeket alkalmazhatunk.

Az orrdugulás és nátha szövődményei

Amennyiben a náthás megbetegedés tünetei 7-10 napon túl is fennállnak, valószínűleg a nátha valamelyik szövődményével állunk szemben, melynek komoly következményei lehetnek.

Hogyan előzhetjük meg a náthát?

A náthát okozó vírusok kortól és nemtől függetlenül bárkit megbetegíthetnek – főként az őszi-téli időszakban. Gyermekközösségbe kerülő gyermekek esetében akár évi 6-8 meghűléses betegség is előfordulhat.

Allergia vagy nátha?

A közönséges nátha kórokozói különféle légúti vírusok, melyek elsősorban cseppfertőzéssel terjednek emberről emberre, esetenként a légúti váladékkal szennyezett tárgyak (kilincs, tömegközlekedési járművek kapaszkodói, stb.) közvetítésével.

Influenza vagy megfázás?

Az egyik alapvető különbség, hogy a két betegséget más-más kórokozó okozza. Míg az influenzát csak influenzavírusok okozhatják, addig a megfázásért számos különféle kórokozó felelőssé tehető.