Orrcsepp vagy orrspray?

RINOFLUIMUCIL – Miért inkább orrspray?

orrcsepp vagy orrsprayGyermekek, felnőttek ezrei szenvednek naponta a megfázás kellemetlen tünetei, az orrfolyás, az orrdugulás miatt. A kellemetlen panaszok enyhítésében kulcsszerepet játszanak az orr nyálkahártyájának duzzanatát, s ezáltal az orrdugulást mérséklő készítmények, azaz az orrcseppek és orrspray-k, melyeknek széles tárháza áll rendelkezésre. Hogy miért hatékonyabb az orrcseppnél az orrspray – erre keressük a választ.

A légutakat bélelő nyálkahártya egy akut módon kialakuló fertőzés esetén erőteljesen megduzzad, jelentősen beszűkítve az orrüreg járatát, nehezítve ezáltal a levegő szabad áramlását. Az így kialakuló kellemetlen tünet az orrdugulás.

Másfelől ilyenkor a nyálkahártya által termelt váladék mennyisége, minősége is megváltozik: vírusos és allergiás megbetegedés esetén híg, vizes orrfolyás; míg bakteriális fertőzések esetén inkább sűrűbb, gennyes, sárgás-zöldes váladékozás indul meg.

Az orrcsepp/orrspray feladata az orrdugulás enyhítése, egyes készítmények (pl. a Rinofluimucil) alkalmasak a váladék elfolyósítására, ezáltal kiürülésének elősegítésére is.

Orrspray vagy orrcsepp?

Amikor orrcseppet alkalmazunk, a becseppentett szer csupán érkezési helyén képes kifejteni hatását, fejünk ide-oda döntögetésével is csak minimális területen terjed szét, az arcüregeket bélelő nyálkahártyára pedig gyakorlatilag el sem jut: a felesleg lefolyik a torkunkon, nemegyszer kesernyés ízt hagyva maga után.

Ezzel szemben, egy spray formátumú szer a befújást követően porlasztott formában kerül a légutakba, a lehető legnagyobb nyálkahártya felületen, és a nehezebben hozzáférhető arcüregekben is kifejtve ezáltal hatását. Ehhez az is szükséges, hogy a befújás során orrunkon keresztül mélyet lélegezzünk be.

Hogy mindez mit jelent ez számunkra? Elmarad a kesernyés utóíz, és nagyobb mértékben, hamarabb csökken az orrdugulás. Ennek alapján állítható, hogy a spray formában alkalmazott készítmény hatékonyabb, mint ugyanaz cseppes formában.

Rinofluimucil orrspray

A Rinofluimucil orrspray korszerű, ár-érték arányban gazdaságos készítmény a hazai piacon. A svájci tulajdonban levő cég olaszországi székhelyén gyártott kétkomponensű orrspray oldja a felső légúti fertőzések velejárójaként jelentkező orrdugulást, elfolyósítja az orrváladékot, és egyúttal elősegíti annak kiürülését is, közreműködve ezáltal a súlyosabb felülfertőződések megelőzésében.

Próbálja ki Ön is, és győződjön meg minderről a saját orrával!

Dr. Lesznyák Judit

2013. 03. 27.