RINOFLUMICIL – Hogyan szűnik meg az orrdugulás?

Bizonyára mindenki átélte már egy-egy náthás betegség kapcsán az orrdugulásra alkalmazott különböző orrcseppek/sprayk jótékony hatását – de azon talán nem sokan gondolkodtak el, hogyan is működnek ezek a „csodaszerek”. Milyen úton fejtik ki hatásukat eme készítmények?

Orrcseppet vagy orrspray-t érdemesebb használni? Cikkünkben többek közt ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni.

A légutak felépítése

HatásmechanizmusA légútjaink falát belülről bélelő nyálkahártyát a légutak felső szakaszán csillók borítják. A nyálkahártya sejtjei termelik a légúti váladékot, vagyis a nyákot, melynek szerepe többszörös: segítségével a belélegzett levegő optimális hőmérsékleten, páratartalommal és a megfelelő tisztasággal jut el a légutak alsóbb területeire, majd legvégül a tüdő léghólyagocskáiba, ahol a gázcsere történik. A csillószőrök a tisztítás folyamatában játszanak elengedhetetlen szerepet, és ezek felelősek a nyák „vándorlásának” irányításában is.

Amikor megbetegszünk, a termelt váladék mennyisége hirtelen megnő, mely által a tisztítóhatás effektivitása csökken; és gyakran megváltozik az összetétele is: sűrűvé, tapadóssá válik. Emiatt jóval nehezebben ürül ki a légutakból, s az így felgyülemlett nyák kiváló táptalajt képez a légutakban tanyázó baktériumok számára, másodlagos fertőzést létrehozva ezáltal.

Mindezen folyamatok egyúttal a csillószőrök mozgását is akadályozzák, ördögi kör alakul tehát ki, s közbelépés nélkül az egyszerű megfázásból akár elhúzódó, krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat.

Hatékony ellenszer: hogyan hat a Rinofluimucil orrspray?

A Rinofluimucil orrspray kettős hatóanyag-tartalommal bír: egyik komponense érösszehúzó hatású, melynek révén hatékonyan csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, s ezáltal a kellemetlen orrdugulás érzését. Hasonló hatóanyag gyakorlatilag az összes, jelenleg hazánkban kapható orrcsepp és orrspray készítményben fellelhető.

Másik hatóanyaga nyákoldó hatású, azok közül is az N-acetylcystein (NAC). Ez az anyag hivatott a besűrűsödött orrüregi nyákot feloldani, elfolyósítani, a következő módon: a hatóanyag a váladékban található diszulfid-hidak bontásával hígabbá, s ez által könnyebben kiüríthetővé varázsolja az orrüregben képződött sűrű, viszkózus, tapadós nyákot. Az NAC – szemben egyéb nyákoldó hatású szerekkel – nem fokozza a váladéktermelést.

Mivel a készítmény spray formában kapható, ez hatékony alkalmazást tesz lehetővé: szemben a csepp formátumú szerekkel, melyek szinte csak a becseppentés helyén hatnak, a befújással porlasztott szer nagyobb nyálkahártya-felületen fejti ki hatását.

Dr. Lesznyák Judit
2013. 03. 27.