RINOFLUIMUCIL – kombinált segítség, ha nem kap levegőt

A közönséges, vírusok által okozott nátha nem igazán tartozik a legveszélyesebb kórképek közé, ám kellemetlen tünetei – mint az állandó vizes orrfolyás, orrdugulás – igencsak megkeseríthetik életünket néhány napra. Arról nem is szólva, hogy a nem megfelelően kezelt fertőzés táptalaján akár komolyabb megbetegedések is kialakulhatnak.

Szerencsére van megoldás

A Rinofluimucil orrspray kettős hatóanyagtartalmának köszönhetően megszünteti a kellemetlen orrdugulást, és segít elfolyósítani a besűrűsödött orrváladékot is.

A titok: kétkomponensű készítmény

A titokA terápia szempontjából egyik fontos szempont, hogy az adott készítmény egy- vagy kétkomponensű-e. Ez azt jelenti, hogy az érösszehúzó anyag mellett (melyet szinte minden orrcsepp és orrspray tartalmaz) tartalmaz-e nyákoldó hatású hatóanyagot is, acetylcysteint (Rinofluimucil) vagy brómhexint (Nasopax). Azon készítményeket, melyek nyákoldó hatóanyagot is tartalmaznak, nevezzük kétkomponensűeknek.

A kétkomponensű szerek egyik hatóanyagának feladata a kitágult kapillárisok falának összehúzása: ez az úgynevezett decongestans-hatás. Ezen mechanizmuson keresztül csökken az erek falán kilépő folyadék mennyisége, mérséklődik az ödéma, és lelohad a nyálkahártya-duzzanat, ami szabadabb levegőáramlást tesz lehetővé.

A Rinofluimucil másik hatóanyaga az N-acetylcystein (NAC), mely hatékony nyákoldó hatással bír: a képződött nyákon belüli diszulfid-hidakat hasítja, melynek hatására a sűrű, tapadós váladék oldódik, s könnyebben kiürül. Egyéb nyákoldókkal ellentétben azonban nem fokozza a váladékképződést.

Léteznek egyéb, hasonló módon kombinált készítmények is, de a kétkomponensű orrspray-k között NAC-t kizárólag a Rinofluimucil tartalmaz.

Mindebből látható, miért előnyös az úgynevezett kétkomponensű szert alkalmazni az egykomponensűekkel szemben. Utóbbiak szintén tartalmazzák az érösszehúzó, s ezáltal orrdugulást szüntető/mérséklő hatóanyagokat, de mivel hiányzik belőlük a nyákoldó anyag, ez nem minden esetben képes az orr- és arcüregen belül mindenhová eljutni. Ha ugyanis nagymértékű a váladékozás, vagy sűrű, tapadós váladék jelenik meg, mivel nem képesek azt elbontani, a hatóanyag nem tud a bentebbi területekre eljutni, s így hatását is csak töredékében lesz képes kifejteni.

Miért előnyös a spray formátum?

A készítmény további előnye a spray formátumú kiszerelés: ellentétben a cseppes formákkal, ahol a hatóanyagok jószerivel csupán a cseppentés helyén képesek hatást kifejteni, s a felesleg keserű ízt hátrahagyva folyik le a garat falán; itt a befújást követően a hatóanyagok porlasztva nagy felületen terülnek el, és így képes enyhíteni a kellemetlen panaszokat.

Vékony szórófeje könnyedén felvezethető az orrjáratokba, s használat után könnyen lecsavarható, lemosható.

Már 6 éves kortól kezdve alkalmazható, ami azért is előnyös, mert az iskolát megkezdő, s ezáltal új közösségbe kerülő gyermekek körében szinte mindennapos a felső légúti megbetegedés megjelenése, és a kis betegek nehezebben viselik az egyébként felnőttek számára is roppant kellemetlen légúti tüneteket.

Dr. Lesznyák Judit
2013. 03. 27.